Политическа
Краеведска

"Дупница", в: "Алманах Царство България", Лайпциг, 1917 г.

Иван Парлапанов, 1917

Описание

Подробен списък с членовете на дупнишкия еснаф, на политическия, икономическия и културен елит - извадка от двуезичното българо-немско издание от Първата световна война "Алманах Царство България", 1917 г.

Дупница ок[олийски] град, ж[ители] 12 500, окр[ъг] Кюстендил - 42 км, 2 гимн[азии] (м[ъжка] и д[евическа]), 2 прог[имназии] (м[ъжка] и д[евическа]), 5 осн[овни] у[чилища], седм. паз., болница. 2 мир[ови] с[ъдии].

Града е разположен в подножието на величествената Рила планина на тесно-линейната линия Радомир - Левуново. Мие се от 3 реки и в околността му има изобилна водна сила. На 12 километра от града се намират Горнобанските минерални бани. Поминъкът лозарство, овощарство и търговия. В града и околията се произвежда в големо количество прочутия "Дупнишки тютюн". Тук са най-големите складове на всички тютюневи компании и търговци.

За автора

Д-р Иван Парлапанов (1874–1958) е български учител и доктор по педагогика, завършил в Лайпциг. Родом е от котленското с. Градец. Между 1929 г. и 1936 г. е почетен вицеконсул на България в Лайпциг. Издава три алманаха "Царство България".

Източник

Сканирана от оригинален екземпляр.