Военна
Църковна

"Паметна книжка на загиналите дупничани през войните 1912 - 1918 г.", Дупница, 1929 година

Крум Чапрашиков, Димитър Шатровски, Църковно настоятелство на "Покров Богородичен", 1929

Описание

Малка паметна книжка с информация за всеки един от загиналите по време на войните за национално обединение (1912-1918) войници, чиито имена са изписани на плочата над входа на църквата "Света Богородица".

...И нашият град може да се гордее, че е дал немалко жертви от своите най-добри граждани, през двете последни войни. Светци са тези жертви, защото те са дали най-ценното - живота си за свещените права на човека.

Тези жертви са скъпи, защото всеки от тех е най-милия, най-ценния и най-жизнерадостния член от семейството си: той е бащата, синът, съпругът, братът, без техната грижа много семейства загиват.

Тези жертви са гордостта на Отечеството, защото те са загинали за защита на неговата чест. Те са свидните и скъпи синове на Дупница, които тя е дала пред олтара на България.

Затова тези скъпи покойници никога не требва да се забравят. На тех требва да се отдаде заслужената почит и техните имена требва да служат за назидание на бъдещите поколения.

Дупнишкото гражданство, съзнавайки своя дълг към падналите скъпи свои съграждани, веднага след войната замисли да увековечи техната памет.

Тази благородна мисъл се изпълнява на първо време от настоятелството при църквата "Св. Богородица", което, подпомогнато от частен дарител, успе да въздигне над входната врата на самия храм гранитна плоча, в която са врезани и написани със златни букви скъпите имена на загиналите Дупничани.

За авторите

Книжката се издава по инициатива на отец Димитър Шатровски, църковното настоятелство на "Св. Богородица" и тютюневия индустриалец и кмет на Дупница (1909 - 1911 г.) Крум Чапрашиков.

Източник

Сканирана от оригинален екземпляр.