Военна
Революционна
Мемоарна

"Спомени от участвуванието ми във войните", Дупница, 1927 година

Георги Начев, 1927

Описание

Автобиографията на видния поборник от Пороминово - Георги Начев, в която той описва преживелиците си по време на Освободителната война (1878), Сръбско-българската (1885) и Балканската (1912) войни. Има и кратки бележки за други бележити революционери, действали в усоите на Рила, както и свидетелства за трите идвания на Васил Левски в Дупница, с. Рила и Горна Джумая.

Вече съм стар, свидетел и участник на освободителната война, Сръбско-Българската в 1885 година, и Балканската война. С настоящата книга реших да напиша скромните преживелици в миналото, за да запозная младото поколение с тех, - това го върша, за да му внуша любов към родината, за която родина то требва да си жертвува живота, тъй както и ние сме го жертвували. Само когато младежите се възпламеняват от истински родолюбиви чувства, отечеството може да бъде спокойно, че ще има кой да го брани в опасност.

Водим от такива чувства, реших да издам настоящата скромна книга за насърчение на младото поколение, без да увеличавам или намалявам случките или събитията, а така също и некои неща от миналото, които са на път да се забрават.

гр. Дупница, 11. I. 1927 год.

От съставителя: Г. Начев
участвувал в освободителната ни Руско-Турската, Сръбско-Българската през 1885 год. и Балканската войни.

За автора

Георги Начев (1851, Пороминово - неизв., Дупница) е български революционер, комита и поборник за освобождението на България. През 1878 г. участва в освобождението на Дупница и Горна Джумая със своя чета като авангард на майор Орлински. Сражава се с османците край Бараково, Пороминово, Стоб, Рила, Баяр-башия и Кочериново. В същите сражения участват и Спасé Пандуро, Начо Шопчето (Величков), Миял Василиев, Стоян Амижата, Неделко Пандурино, Стоян Врътката, Георги Ризов и др. Георги Начев е доброволец в Сръбско-българската (1885) и в Балканската война (1912).

Източник

Сканирана от оригинален екземпляр.